DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

De schooldag

Hieronder vind je in het kort hoe een dag eruit ziet als je in het eerste leerjaar (de brugklas) bij ons op school komt.

Vaste lesuren en daltonuren

Meestal heb je de eerste twee uur vaste lesuren: deze volg je altijd samen met jouw stamgroep- combinatie. In deze vaste lesuren krijg je per vak uitleg over wat je moet leren en hoe je dat het beste kan doen. De expert geeft uitleg over moeilijke onderdelen en geeft jou de informatie die je nodig hebt om later op de dag zelfstandig aan de slag te kunnen.

Vervolgens is er een pauze van 15 minuten, meestal gevolgd door een daltonuur. Maximaal week van tevoren heb je je ingeschreven voor een daltonuur voor een bepaald vak of domein. Onder begeleiding van de expert ga je dan zelfstandig werken. Je kunt ook over bepaalde onderwerpen extra uitleg krijgen op jouw niveau. 

Je zit in een daltonuur samen met leerlingen uit hetzelfde leerjaar, ook uit andere stamgroepen. Tijdens de eerste weken leer je zo steeds meer leerlingen uit andere groepen kennen!

Wat doet een expert?

Op Spinoza20first noemen we een docent van een bepaald vak een expert. De expert geeft dus les, maar is daarnaast ook meestal coach en/of stamgroepbegeleider.

Wat is daltononderwijs?

Daltononderwijs staat voor leren met meer vrijheid: je krijgt de verantwoordelijkheid meer zelf te bepalen wat je leert en hoe je dat leert. Dat doe je ook vaak door samen te werken. Je moet dat wel op een goede manier doen (effectief) en je moet ook kijken wat er goed en minder goed ging als je klaar bent door te reflecteren. Lees meer over daltononderwijs.

Het stilteplein

Na de daltonuren heb je 30 minuten pauze. Hierna kan je ervoor kiezen om op het stilteplein te gaan zitten. Dit is een groot plein waar je in stilte moet werken. Hier kun je terecht als je bezig bent met een lastigere opdracht en je goed wilt kunnen concentreren. 

Wat is de adviesplanning?

De adviesplanning is een advies over hoe je er voor kunt zorgen dat aan het eind van het thema al het schoolwerk en alle toetsen en producten af zijn. Er staat per week opgeschreven wat voor schoolwerk je moet doen. Meestal sluit dit aan op wat in de vaste les behandeld is. Je kan, aan de hand van de adviesplanning, een eigen planning maken. Je mag ook de adviesplanning volgen zoals die bedacht is door de expert. Jouw coach kijkt met jou mee of dat een goede planning is. Lees meer over leerlingbegeleiding.

Coachgesprek

Een keer per week heb je een gesprek van ongeveer tien minuten met je coach. Je bespreekt dan samen je coach hoe het gaat. Heb je het naar je zin op school? Lukt het om al het schoolwerk in te plannen? Welke producten en toetsen heb je al af? Als je vragen hebt of iets wil bespreken, is het coachgesprek daar heel handig voor! Maar ook als je geen coachgesprek hebt en je wil toch even iets bespreken, dan kan je elkaar altijd opzoeken.