DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Domein Natuur en Technologie

Wat is onderzoekend leren?

Onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) is een manier van leren die altijd dezelfde stappen volgt. Bij onderzoekend leren verwonder je je over iets, je gaat daar volgens bepaalde stappen onderzoek naar doen en uiteindelijk presenteer je wat je ontdekt hebt.

Wat leer je bij Natuur en Technologie?

In de eerste drie jaar van de onderbouw kom je bij Natuur en Technologie in aanraking met wel drie verschillende vakken, namelijk Biologie, Scheikunde en Natuurkunde. Wij vinden het belangrijk dat je in deze 3 jaar de verbindingen tussen deze mooie vakken ziet! 

Een groot onderdeel bij dit domein is onderzoek doen. In jaar 1 begin je hier al mee, want dan ga je in groepjes een natuurwetenschappelijk onderzoek doen naar een zelfgekozen onderwerp. 

Tijdens de modules zullen we theorie afwisselen met practica, we zullen je onder andere leren hoe je met een microscoop moet werken, hoe je zelf kaas kan maken en hoe je zelf een elektrische schakeling kan bouwen. 

In de bovenbouw worden de vakken opgesplitst, en ga je dieper op de stof in. 

N&T in het kort

Jaar 1, thema 2: Natuurwetenschappelijk onderzoek doen 

In thema 2 ga je zelfstandig een onderzoek doen in een van de domeingebieden. Je leert in dit thema hoe je natuurwetenschappelijk onderzoek opstelt, waar het aan moet voldoen en hoe je het presenteert aan je klasgenoten. Door ook de presentaties van de andere groepjes bij te wonen, zie je hoe iedereen zijn onderzoek heeft aangepakt, en hier leer je ook weer van. Uiteindelijk schrijf je in groepjes een wetenschappelijk verslag, wat je inlevert bij je expert N&T.

Jaar 2, thema 9: Een strip en een trainingsschema samenstellen 

In thema 9 beginnen we met een stukje biologie, en leer je hoe je skelet en je spierstelsel in elkaar zit. Uiteindelijk maken we de sprong naar natuurkunde, en bespreken we wat kracht is en wat dit voor invloed kan hebben op je lichaam.

In dit thema werken we samen met 2 andere domeinen; Taal & Cultuur en Beweging. In samenwerking met beweging ga je een trainingsschema opstellen, waarbij je je focust op het trainen van een bepaalde spiergroep. Bij Taal & Cultuur werk je aan een strip van een superheld, waarbij je rekening moet houden met alle krachten die hier samenkomen.

Jaar 3, thema 11: Ontleden van een schapenhart 

In thema 11 hebben we het over de bloedsomloop en het ademhalingsstelsel. Bij biologie hoort natuurlijk ook een practicum, hierbij ga je zelf aan de slag met het onderzoeken! In thema 11 krijg je de kans om een schapenhart van dichtbij te bekijken. Je leert over de anatomie van het hart en hoe dit werkt in het lichaam. Zeker leuk als je erover nadenkt om arts te worden! Maar geen zorgen, als je het echt niet wilt hoeft het niet! Dit onderdeel is vrije keuze.