DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Gastles Kluun over lezen

Tijdens de lessen Nederlands hebben de vierde- en vijfdeklassers de afgelopen maanden nagedacht over de vragen: wat is literatuur? Waarom is het lezen van boeken belangrijk? En vooral: hoe maken we lezen voor het vak Nederlands leuker? Daar had schrijver Kluun (van o.a. ‘Komt een vrouw bij de dokter’) wel een aantal goede ideeën over en deze wilde hij met ons komen delen tijdens een gastles. De aanmeldingen voor dit daltonuur vlogen binnen, dus op maandag 16 november zat een tjokvol lokaal met enthousiaste leerlingen op Kluun te wachten.

De les begon met de vraag “Wie vindt lezen leuk?”. Bijna de helft van de vingers ging omhoog, volgens Kluun de hoogste score tot dusver op zijn veldtocht voor ‘Het nieuwe lezen’. Samen met de schrijver dachten de leerlingen na over wat lezen leuk maakt en hoe onze fantasie werkt. Vervolgens mochten de leerlingen al hun vragen stellen, hoewel ze geen antwoord kregen op de vraag: “Aan welke schrijver heb je een hekel?”.

Kluun las ook nog een stuk voor uit zijn nieuwste roman ‘Familieopstelling’. Het verhaal over de demente psychiater meneer De Jong viel zeker in de smaak. Tot slot mochten gingen de leerlingen zelf aan de slag door in kranten op zoek te gaan naar een woord en een zin van de dag.  Het was een zeer geslaagde gastles en de leerlingen vonden het heel leuk en interessant.