DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Rainproof Rivierenbuurt

Wellicht heb je al gemerkt dat er in de wijk rondom de school veel wegopbrekingen zijn. Dat is niet voor niets: de Rivierenbuurt is aangemerkt als een urgent gebied voor een klimaatbestendige aanpak vanwege de regenoverlast in de woonwijk. Leerlingen uit 5VWO zijn in het kader van Amsterdam Rainproof twee weken geleden naar een gastcollege van Waternet geweest en hebben ook een fietsexcursie ondernemen door de Rivierenbuurt.

Amsterdam Rainproof is een programma met als doel slimmer en bewuster om te gaan met extreme neerslag en de noodzaak van een regenbestendige stad. Rainproof wil schade of ernstige wateroverlast bij een bui van 60mm per uur voorkomen. Het aankunnen van 60mm per uur wordt ‘regenbestendig’ genoemd. Het tweede doel is dat het hemelwater beter benut wordt. Dit water mag namelijk gebruikt worden om de grondwaterstand aan te vullen, de stad te verkoelen, vergroening te bevorderen of voor andere mogelijkheden voor hergebruik.

De excursie bracht de leerlingen onder andere naar verschillende wadi’s (wateropslag) en naar het rioolgemaal onder het kruispunt onder de Kennedylaan en de Maasstraat. Het riool is in de loop der jaren verzakt en wordt vervangen door grotere rioolbuizen met meer afvoermogelijkheden. Omdat de straten tijdens de werkzaamheden toch al opengebroken zijn, worden meteen maatregelen genomen om de buurt meer klimaatbestendig, rainproof te maken.

In onderstaande video vertellen Frank Smits van Waternet en Geert-Willem Arentsen van de gemeente Amsterdam over de maatregelen. 

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze