DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Pride Month op Spinoza20first

Juni staat als Pride Month in het teken van de LHBTI+-gemeenschap en dat was en is ook te merken op het Spinozo20first. Er is een GSA opgericht, de derdejaars bezochten het Internationaal Theater Amsterdam voor workshops over inclusiviteit en een van de projecten van de tweedejaars bij het Stadsarchief ging over het bewaren van verhalen van de LHBTI+-gemeenschap.

Gender and Sexuality Alliance

Sinds kort heeft het Spinoza20first een GSA: een Gender and Sexuality Alliance. De GSA is “een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses en genderidentiteiten en genderexpressies” en is de drijvende kracht achter bijvoorbeeld de Paarse Vrijdag. Een heel aantal leerlingen heeft vanmiddag de eerste bijeenkomst gehad. Dat ging uiteraard gepaard met regenboogvlaggen, regenboogsokken veel andere gekleurde attributen.

Stadsarchief: Archiving by Design

Eerder vorige week werd tijdens de presentaties van Archiving by Design van het Stadsarchief ook een concept gepresenteerd over het LGBTQ+-gemeenschap. Twee tweedejaars leerlingen constateerden dat tussen de bewaarde verhalen van de Amsterdamse gasthuizen er weinig tot geen verhalen zijn over mensen die zich niet als hetero identificeren. Om ervoor te zorgen dat ook de verhalen van vandaag de dag over de LGBTQ-gemeenschap niet verloren gaan voor toekomstige generaties, hebben zij een tijdschrift ontworpen met verhalen van nu voor generaties in de toekomst. De gemeenschappelijke deler van de gasthuisarchieven van vroeger en de verhalen van nu was religie: in het tijdschrift vertellen een katholieke lesbiënne, katholieke hindoe, een islamitische homo en een atheïstische demi-boy hun verhalen.

Internationaal Theater Amsterdam: WijOok jr.

De derdejaars zijn twee weken geleden naar het Internationaal Theater van Amsterdam geweest om workshops te volgen in het kader van de voorstelling WijOok jr., waarin vijftig meiden hun ‘vrouw-zijn’ onderzoeken. De workshops stonden net als de voorstelling in het kader van inclusiviteit de tegenstellingen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen en alles wat daar tussenin kan zitten. Middels dans en beweging en een filosofisch gesprek onderzochten de leerlingen zelf wat man/vrouw/non-binair zijn betekent.