DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Movies That Matter

Vorige week hebben onze leerlingen van leerjaar 3 de film Shadow Game van het educatie filmfestival Movies That Matter in het Eye Filmmuseum gezien. Movies That Matter presenteert voor leerlingen en studenten toegankelijke films over maatschappelijke thema’s met een inspirerend verdiepingsprogramma. De thema’s lopen uiteen van familie, tot keuzevrijheid, tot vluchtelingenproblematiek. 

De film Shadow Game gaat over het laatste thema. Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen.

Vooraf hadden de leerlingen in de begeleidingsuren een lesson up gemaakt met informatie en vragen over het onderwerp. Een voormalige vluchteling was aanwezig en praatte het programma aan elkaar.