DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Kernvak Nederlands

Welk beleid is er voor dyslexie?

Leerlingen met een dyslexieverklaring krijgen extra tijd tijdens een toets of een examen. In een enkel geval wordt er, in overleg met coach en expert, gekeken naar de mogelijkheid tot auditieve ondersteuning bij talen, zoals een daisyspeler. De leerlingen met geconstateerde dyslexie krijgen een pas met daarop de compenserende maatregelen.

Ouders die hierover meer willen weten of andere aanvullende informatie wensen, kunnen contact opnemen met de zorgcoördinatoren: zorgcoordinator@spinoza20first.nl 

Wat leer je bij Nederlands?

Taal is zuurstof.

Drs. P

Bij Nederlands op Spinoza20First leren we je natuurlijk om de Nederlandse taal te spreken, schrijven en begrijpen. Dat doen we met behulp van de vijf basisvaardigheden: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spelling, grammatica en fictie. Maar we leren je vooral om je te laten uitdagen door het Nederlands in de vorm van boeken, gedichten, liedjes en elke andere vorm die je kunt bedenken. Die teksten lees je, maar schrijf je ook zelf en je leert ze beoordelen.

In de onderbouw (leerjaar 1, 2 en 3) werk je veel samen met klas- en jaargenoten, maar je zult ook zelfstandig bezig zijn. Je wordt beoordeeld aan de hand van rubrics, waarin je precies kunt zien wat een opdracht inhoudt en waar precies naar gekeken wordt bij het nakijken ervan.

Nederlands in het kort

Jaar 1, thema 1: Wie ben ik?

Je bent nieuw op Spinoza20First dus we willen je graag leren kennen. Dit doe je door een mail te sturen. We leren je hoe je dat op een juiste manier doet en tegelijk leren we iets over jou en jouw interesses. Daarnaast werk je in je eigen tempo en op je eigen niveau aan je leerlijn spelling en grammatica. In dit eerste jaar maak je ook kennis met poëzie en schrijf je zelf een haiku.

Jaar 2, thema 8 : Recensie

Je gaat zelf een boekrecensie schrijven. Jouw mening is namelijk belangrijk evenals de manier waarop je die opschrijft! Dit jaar verdiep je je ook verder in poëzie door het leren over en schrijven van een echt sonnet.

Jaar 3, thema 11: Het interview

In jaar 3 mogen jullie starten met het zelf uitnodigen van iemand die je inspireert. Aan de hand van de aanmeldingen organiseren we de Spinoza20First College Tour. Deze dag beleef je samen met al je jaargenoten en voor Nederlands schrijf je vervolgens een interviewverslag van degene die jij hebt geïnterviewd.