DE ENIGE WEG
IS DE EIGEN WEG

Thema 3: Verandering

In leerjaar 1 zijn de leerlingen aan de slag gegaan met utopie en dystopie. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Met deze vraag begonnen de eerstejaars hun eerste les Expressie, Filosofie, Nederlands of Taal en Cultuur van dit thema. Tijdens de lessen Filosofie maken de leerlingen aan de hand van (trailers van) films en series kennis met utopische en dystopische samenlevingen. Met die kennis gaan de leerlingen bij Expressie, Nederlands en T&C vervolgens praktisch aan de slag. 

Bij T&C werken de leerlingen aan een vierdelige landkaart met een utopisch en dystopisch deel, waarin zij allerlei elementen uit de Duits-, Frans- en Spaanstalige cultuur verwerken. Later dit thema gaan zij hun land promoten met een reisposter voor Nederlands en Filosofie. Uiteraard met een passende disclaimer voor de dystopische aspecten van hun land! In de les Spaans hebben de eerstejaars gezien hoe het was om in de jaren 60 op vakantie gaan naar Spanje, dat toen nog een dictatuur was. 

Thema 3 is ook het laatste thema dat de eerstejaars leerlingen kennismaken met Frans, Duits en Spaans. Zij maken in thema 3 hun taalkeuze en vervolgens starten zij in thema 4 met een van deze drie talen. Kom meer te weten over het kiezen van talen op Spinoza20first op de domeinpagina van Taal en Cultuur.